fbpx
preloader

Třetinu jídla, které na světě vyprodukujeme, házíme do koše

Rubrika: Televize dot
Datum: 1. 10. 2023

#reportáž

Žijeme v době, ve které se hraje na udržitelnost víc než kdy dřív. I přesto na naší planetě skončí třetina vyprodukovaného jídla v koši. Je to problém jak podniků a řetězců supermarketů, tak samotných domácností. Možností, jak jídlo zachránit je hned několik, ne každý má ale snahu s tímto problémem něco dělat.  

Tři miliardy. Tolik lidí by se za rok nasytilo z jídla, které každý den skončí v koši. Vyhazování jídla je větší problém, než se na první pohled zdá a bohužel se vyhazují i potraviny, které jsou v naprostém pořádku. Celý problém začíná už v distribučních halách, kde se rozhoduje, které jídlo skončí na pultech v supermarketech a které poputuje rovnou do popelnice. Často to pak vypadá tak, že je ve vaničce rajčat jedno shnilé a místo toho, aby se vyhodilo pouze poškozené rajče, letí do koše všechny.  

Samotné prodejny pak mají povinnost neprodané nebo lehce znehodnocené potraviny darovat buď do potravinových bank nebo různým organizacím. To ale neznamená, že to všechny supermarkety opravdu dělají.  

I přesto, že potravinové banky dostávají denně několik tun jídla, mají ho stále nedostatek. Dárci jsou primárně supermarkety. Zapojit se ale může každý z nás. Vzhledem k tomu, že za 55 procent veškerého vyhozeného jídla jsou zodpovědné domácnosti, není až tak od věci se zamyslet, jestli i já nemohu pomoct a místo vyhození potravin do koše je darovat.  

Video: Alice Lacková, Veronika Vašková


Více video obsahu najdete na YouTube TV dot.

Video vzniklo v ateliéru „Solution Journalism“ pod vedením odborného lektora Jana Foukala.

 

Čtěte dále

Kněz, který si osvojil blesky – literární reportáž Lucie Šafářové
V Helvíkovicích se k nebi tyčí stožár s podivnou kovovou nástavbou, zvanou meteorologický stroj. V Žamberku se tato obdivuhodná konstrukce opakuje na střeše místního divadla. Kněz, teolog a hudebník Prokop Diviš, český vynálezce bleskosvodu, po sobě zanechal impozantní odkaz. Některými byl považován za uznávaného vědce, jinými za kacířského podivína. Lucie Šafářová, studentka 2. ročníku, se vydala do znojemského archivu hledat pravdu o tom, kým byl…
Rubrika: ProStory
Datum: 23. 7. 2025
Socialismus „s lidskou tváří“ – literární reportáž Bohdany Paseka
Co znamená být umělkyní s ukrajinskými kořeny v Sovětském svazu 60. let? Alla Horská měla všechno. Sošný vzhled, obrovský talent i správný třídní původ. Měla se dát na cestu úspěšné a ceněné socialistické umělkyně. Místo toho se rozhodla vrátit se ke svým kořenům a přidat se svým uměním i životem ke kritikům tehdejšího státního zřízení.
Rubrika: ProStory
Datum: 9. 7. 2025
Ve jménu otce, ve jménu Dukly – literární reportáž Ferdinanda Hlavsy
Příběh mladíka, jehož otec padl v bitvě u Dukly a který se rozhodl jít v jeho stopách – ne na bojišti, ale na fotbalovém hřišti. Vzpomínky na dětská léta v poválečné Praze, první kroky v dresu Dukly, nezapomenutelné turné v Americe i bolestné zjištění, že sen o velké kariéře se nenaplní. Vyprávění o věrnosti, vášni a štafetě, která se nikdy nezastaví napsal Ferdinand Hlavsa v…
Rubrika: ProStory
Datum: 2. 7. 2025