fbpx
preloader

Třetinu jídla, které na světě vyprodukujeme, házíme do koše

Rubrika: Televize dot
Datum: 1. 10. 2023

#reportáž

Žijeme v době, ve které se hraje na udržitelnost víc než kdy dřív. I přesto na naší planetě skončí třetina vyprodukovaného jídla v koši. Je to problém jak podniků a řetězců supermarketů, tak samotných domácností. Možností, jak jídlo zachránit je hned několik, ne každý má ale snahu s tímto problémem něco dělat.  

Tři miliardy. Tolik lidí by se za rok nasytilo z jídla, které každý den skončí v koši. Vyhazování jídla je větší problém, než se na první pohled zdá a bohužel se vyhazují i potraviny, které jsou v naprostém pořádku. Celý problém začíná už v distribučních halách, kde se rozhoduje, které jídlo skončí na pultech v supermarketech a které poputuje rovnou do popelnice. Často to pak vypadá tak, že je ve vaničce rajčat jedno shnilé a místo toho, aby se vyhodilo pouze poškozené rajče, letí do koše všechny.  

Samotné prodejny pak mají povinnost neprodané nebo lehce znehodnocené potraviny darovat buď do potravinových bank nebo různým organizacím. To ale neznamená, že to všechny supermarkety opravdu dělají.  

I přesto, že potravinové banky dostávají denně několik tun jídla, mají ho stále nedostatek. Dárci jsou primárně supermarkety. Zapojit se ale může každý z nás. Vzhledem k tomu, že za 55 procent veškerého vyhozeného jídla jsou zodpovědné domácnosti, není až tak od věci se zamyslet, jestli i já nemohu pomoct a místo vyhození potravin do koše je darovat.  

Video: Alice Lacková, Veronika Vašková


Více video obsahu najdete na YouTube TV dot.

Video vzniklo v ateliéru „Solution Journalism“ pod vedením odborného lektora Jana Foukala.

 

Čtěte dále

Bůh neměl čas na to, aby stvořil „nikoho“ – literární reportáž studentky 2. ročníku Valerie Knotové
Růžová barva se stala symbolem společnosti Mary Kay Cosmetics již na začátku 60. let. Za celým tímto úspěchem však stojí žena, která jen věřila v sebe samu. Texasanka 20. století, největší podnikatelka v Americké historii, tím vším Mary Kay Ash byla, ale hlavně byla milující matkou, silnou osobností a ženou bojující za ženy. Literární reportáž studentky 2. ročníku Valerie Knotové si můžete přečíst ZDE.
Rubrika: ProStory
Datum: 13. 6. 2025
Klostermannova Šumava – literární reportáž studenta 2. ročníku Karla Bachoně
Šumava je pro mnohé kouzelným místem, kde se snoubí kultura česko-německého pohraničí s divokou přírodou. Jaké události se na jejím území odehrávaly v době, kdy po ní chodíval Karel Klostermann? A jaká je pro mladé dnes? Literární reportáž studenta 2. ročníku Karla Bachoně si můžete přečíst ZDE.
Rubrika: ProStory
Datum: 13. 6. 2025
Zvuk tance – literární reportáž studentky 2. ročníku Terezy Adamcové
Tereza má za sebou dvanáct let působení ve stepovém tanečním souboru. Zúčastnila se nespočtu vystoupení a festivalů, ale největší událostí roku bylo vždy vánoční vystoupení. Prostřednictvím literární reportáže se čtenáře pokouší přenést přímo na prkna pódia. Pod září reflektorů a před očima desítek diváků se člověk neocitne každý den – někdo to nezažije nikdy. Autorka se proto rozhodla pocity nervozity, ale i naprosté radosti zprostředkovat…
Rubrika: ProStory
Datum: 13. 6. 2025
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Uživatelská data
Personalizace reklam
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.